Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u svoju završnu fazu. Još nekoliko kola je ostalo do kraja takmičenja za ovu sezonu, a klubovi nastoje ostvariti svoje sportske ciljeve.

“Redovno posjećujemo utakmice širom Bosne i Hercegovine, razgovaramo s igračima i drago mi je što je prvenstvo zaista neizvjesno, kako u borbi za vrh i mjesta koja vode u Evropu, tako i za opstanak Bitno nam je da se integritet takmičenja sačuva, te vjerujemo da će sve preostale utakmice do kraja ove sezone završiti samo i isključivo u vrhunskom sportskom nadmetanju.”, rekao je Aldin Đidić, osnivač Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Kada su u pitanju tekuće aktivnosti Sindikata, Đidić je nastavio:

“Naša organizacija igrače stavlja na prvo mjesto. U neprestanoj smo razmjeni informacija i terenskih obilazaka. Trenutno finaliziramo prijedlog izmjena pravilnika o statusu i transferu igrača, kao i tipskog ugovora za igrače profesionalce. Kada završimo taj proces, obratit ćemo se nadležnom savezu, kao i entitetskim i kantonalnim savezima, kako bi započeli izmjenu određenih regulativa koje stavljaju igrače u podređeni položaj.”

Uvijek je važno pitanje odnosa s krovnim svjetskim sindikatom FIFPRO, te regionalnim partnerima.

“Prije nešto više od mjesec dana završili smo zaista iscrpljujući proces izvještavanja o našem radu prema matici FIFPRO i mogu reći da su prvi komentari pozitivni. Drago mi je što je naš rad prepoznat, i veliki napori koji ulažemo svaki dan. Također, takvo mišljenje imaju i naši regionalni partneri, organizacije koje se bave istom djelatnošću iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a upravo smo s njima organizirali jedan jako bitan sastanak u Sarajevu, gdje smo otvoreno razgovarali o problemima u razvoju fudbala u našim državama. Drago nam je bilo ugostiti istinske prijatelje bh. fudbala i naše organizacije”, dodao je Đidić.

Na kraju sezone, SPFBiH organizirat će i ove godine manifestaciju “Kristalnih 11”, koja će se održati 23. maja u sarajevskoj Vijećnici.

“Ponosan sam što uspijevamo i treću godinu uzastopno organizirati izbor najboljih pojedinaca u sezoni. Ove godine u skladu s razvojem naše organizacije, želimo napraviti iskorak. Prijenos manifestacije bit će uživo na SPORT KLUBU i čitav region će gledati i sliku iz sarajevske Vijećnice, gdje ćemo saznati koji su to najbolji pojedinci u sezoni. Iskoristio bih priliku da se zahvalim dosadašnjim partnerima, prije svega FIFPRO, Savezu samostalnih sindikata BiH, gradu Sarajevo s gradskim vijećem, kompanijama Alba, Meggle, Footballwire, SportUnited, Optici Salihbegović, Admiralu, te pozivamo i druge pravne subjekte da nas podrže pri realizaciji ovog projekta.”, zaključio je Đidić.

Glasanje za izbor najboljih pojedinaca u sezoni započet će već iduće sedmice, a igrači svakog premijerligaškog kluba svojim glasovima izabrat će najbolju jedanaestorku, igrača, mladog igrača, trenera, a bit će proglašene i najbolja trenerica i igračica Premijer lige BiH za žene.