FIFPRO i članovi FIFPRO-ovog globalnog vijeća igrača prošle su sedmice pisali UEFA-i naglašavajući važnost davanja prioriteta zdravlju igrača tijekom ovog vanrednog stanja razdoblja.

Predstavnici igrača pozdravili su odluku UEFA-e da klubovima i reprezentacijama dozvoli korištenje do pet zamjena tijekom europskih natjecanja ove sezone.

Dopuštanje pet zamjena pomoći će boljem upravljanju neviđenim radnim opterećenjem s kojim će se igrači suočiti u sljedećim mjesecima zbog poremećaja u kalendaru uzrokovanih pandemijom covid-19. Čak i prije pandemije, FIFPRO-ov izvještaj “At The Limit” naglasilo je kako se opterećenje elitnih igrača naglo povećavalo, smanjujući vrijeme odmora i oporavka i povećavajući time rizik od ozljeda.

Člano FIFPRO-ovog globalnog vijeća igrača Asmir Begović, reprezentativac Bosne i Hercegovine, također je pozdravio Uefinu odluku.

Asmir Begović rekao je: „Sjajno je što je UEFA dobro prihvatila naše pismo i što se primjena pravila 5 izmjena nastavlja. Znamo koliko je važno upravljati radnim opterećenjem i smatramo da će to pomoći timovima i velikim i malim da to učine i bolje zaštititi zdravlje igrača.”

Generalni sekretar FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann rekao je: „Ovo je ispravna odluka i dobar prvi korak za ublažavanje pritiska na igrače na elitnoj razini. I dalje ćemo se zalagati za daljnje inovativne načine kako smanjiti njihovo sve veće radno opterećenje i zaštititi njihovo zdravlje i performanse.”