U Zenici je danas održana Osnivačka skupština udruženja Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine (SPN BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Pokretač ideje za osnivanjem Sindikata profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine je Aldin Džidić, igrač Fudbalskog kluba “Mladost“ iz Doboja kod Kaknja.

Na ideju je kaže došao nakon karijere u Kazahstanu, gdje se prvi put susreo sa ovakvom organizacijom, a na Osnivačkoj skupštini odabran je za potpredsjednika Sindikata profesionalnih nogometaša.

“Većinom se u našoj zemlji igrači susreću sa problem neplaćanja penziono-invalidskog osiguranja, te zdravstvenog osiguranja, kao i neredovnim isplatama plata, što mi želimo da promijenimo kao što je u drugim državama“, rekao je Džidić.

On je napomenuo kako se ovaj sindikat ne može oformiti bez podrške samih igrača, medija, te Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

“Mislim da će ova organizacija pomoći svim fudbalerima, od onih koji ostanu bez kluba ili njihova prava treba zaštititi, pa do podmlatka koji tek treba da nauči kako funkcioniše ovaj posao. Iskustvo ove organizacije preuzeli smo iz drugih država te iz Kazahstana gdje sam se ja susreo prvi put sa tim. Dalje je to išlo preko Slovenije te očekujemo podršku iz regiona“, dodao je Džidić.

Vitomir Paškalj izabran je za predsjednika Sindikata kao bivši fudbaler, te osoba koja se u svojoj karijeri susretala sa problemima.

“Prvenstveni cilj ovog udruženja je zaštita prava igrača na svim područjima, a svaki profesionalni nogometaš se u BiH sigurno susreće sa nekim problemima u svojoj karijeri, kao što sam i ja i mnogi drugi. Sindikat će pružati maksimalnu podršku, te druga prava poput rješavanja zdravstvenog, penzionog osiguranja, te novčanih naknada. Savez je stao iza nas i to je garant da će sve za šta se budemo borili i biti urađeno“, rekao je Paškalj.

Napomenuo je da, osim podrške FSBiH, Sindikat je poslao i poziv svim kapitenima nogometnih klubova u BiH, od kojih većina zbog priprema za predstojeći dio lige nije mogla doći, ali podržavaju projekat. Podrška je stigla i od nekih reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

Na Osnivačkoj skupštini bio je i Emir Pilav, direktor sektora za takmičenja i događaje pri Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine

“Nogometni savez svakako vodi računa o registrovanim fudbalerima u klubovima u BiH, međutim formiranje Sindikata je korak više u zaštiti prava. Nadam se da će ovo udruženje što prije profunkcionisati na nivou Bosne i Hercegovine, a ono što je bitno je da se pojave kao legitiman subjekt koji zastupa interese igrača, odnosno da su registrovani na državnom nivou te svakako članstvo u međunarodnoj organizaciji FIFPRO“, rekao je Pilav, napomenuvši da zemlje u regionu već imaju ove organizacije.

Dodao je kako Fudbalski savez podržava osnivanje ovakve organizacije, jer pravnog subjekta koji predstavlja igrače u Bosni i Hercegovini nema.

Svrha i glavni cilj osnivanja Sindikata je želja za uvođenjem promjena u profesionalnom fudbalu u BiH ,a te promjene će se odnositi prije svega na osiguranu pravnu zaštitu i pravnu pomoć bosanskohercegovačkim fudbalerima, ali i edukaciju mladih fudbalera koji tek počinju sa nogometnom karijerom o njihovim pravima i obavezama koje proističu iz ugovora sa klubovima i kako iste zaštititi.

Sindikat će ostvariti i blisku saradnju sa istim sindikalnim organizacijama u regiji (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Makedonija) čiji sindikati već imaju veliku ulogu na nacionalnoj sceni.