Piše: Jovana Hadžić, SportUM

Koliko god se čuvali od povreda one se dogode, povrede su sastavni dio sporta. Jedno istraživanje je pokazalo da čak 75% profesionalnih sportaša doživi najmanje jednu povredu u razdoblju od 2 godine. Kod oporavaka od sportskih povreda obično se fokusira na fizičku rehabilitaciju, ali je također važno uključiti tehnike sportske psihologije.

Profesionalni sportaši ozbiljne povrede obično doživljavju kao životno traumatski događaj sa fizičkim i psihičkim posljedicama. Mnoga istraživanja pokazuju da su psihološke intervencije jako važne, a ponekad i ključne u procesu rehabilitacije nakon povrede.

Sportisti reaguju na povrede s velikim brojem emocija koje mogu uključiti poricanje, ljutnju, tugu, pa čak i depresiju. Kako će sportaš reagovati na povredu ovisi o osobnim faktorima (npr. osobine ličnosti, ozbiljnost povrede…) i o situacijskim faktorima (npr. dostupnost rehabilitacije, kvaliteta rehabilitacije…). Ova dva faktora utiču na kognitivnu procjenu sportaša koji može povredu protumačiti kao prijeteću ili neprijeteću. Sama kognitivna procjena povrede odlučuje kakav će biti emocionalni odgovor (npr.ljutnja ili pozitivne emocije) i ponašanje sportaša (npr. prihvaćanje rehabilitacije ili odustajanje od sporta) nakon povrede.

Postoji nekoliko faza kada se najčešće javljaju psihološki problemi:

  • neposredno nakon povrede
  • nakon utvrđene dijagnoze
  • ako je potreban operativni zahvat
  • u trećoj četvrtini procesa oporavka
  • pri povratku sportskoj aktivnosti

Normalno je da se za vrijeme oporavka emocije mijenjaju, dolazi do uspona i padova odnosno promjena raspoloženja. Važno je da pređete van negativnog i pronađete više pozitivnih strategija za suočavanje sa oporavkom.

Vrlo je važno da potražite pomoć i podršku sportskog psihologa ukoliko vidite da se teško nosite sa povredom i sa procesom oporavka. Psiholog je tu da vam pomogne da se nosite sa svim negativnim emocijama koje se javljaju i nauči vas raznim tehnikama koje vam mogu pomoći pri što bržem i kvalitetnijem oporavku.

Veoma je lako vidjeti koje su to negativne strane sportske povrede. Ali da li ste znali da postoje i neke dobrobiti nakon povreda?! Vrlo je važno kako percipiramo stvari, da li na čašu gledamo da je polu prazna ili polu puna. Ako se povreda već dogodila hajde da vidimo koje su to pozitivne stvari koje možemo izvući iz nje. U nastavku možete pročitati neke od dobrobiti sportskih povreda:

  • Osobni razvoj (imamo više vremena da se posvetimo sebi – prilika za razmišljanje, razvoj interesa i za stvari van sporta)
  • Izazov (na povredu gledamo kao na test izdržljivosti, strpljenja, predanosti sportu)
  • Poboljšana izvedba (povećana motivacija da se što jači vratimo sportu, iz iskustva smo više naučili kako možemo prevenirati povrede).

Važno je zapamtiti da su psihološke intervencije jednako važne kao i fizička rehabilitacija. Uz pozitivan stav, fokusiranost na oporavak i podršku okoline sportaš može ubrzo prevladati manje povrede ali i lakše proći kroz one velike.  Ne dozvolite da vas povreda zaustavi u ostvarenju snova!