Ekonomske posljedice izazvane pojavom COVID-19 pandemije u Bosni i Hercegovine i svijetu uticati će na budućnost sporta. I dok su brojne druge države donijele jasne programe za spas sporta, prepoznajući upravo sport kao bitan stub ekonomije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je svojim “Korona zakonom” uskratila sportskim klubovima mogućnost apliciranja za pomoć.

Bh. klubovi su registrovani kao Udruženja, a taj oblik registracije pravog lica ne može se prijaviti na programe podrške i ublažavanja ekonomskih posljedica od strane Vlade FBiH.

Nedostatak planske i sistemske pomoći za sportske klubove pokazuje svoje prve destruktivne ishode. Tako je NK Metalleghe BSI iz Jajca bio primoran da obustavi takmičenje u 1. Ligi FBiH upravo zbog finansijske nemogućnosti da sudjeluju u pomenutom takmičenju. Prema saznanjima Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH još nekoliko klubova iz Federacije BiH bit će primorano na takav poslovni potez, koji vodi ka smanjenju broja radnih mjesta u sportu, preciznije u fudbalu i umanjenom broju aktivnih fudbalera u seniorskim i omladinskim kategorijama.

Također, donošenjem mjera, bez bilo kakve konsultacije sa sportskim klubovima i relevantnim partnerima iz sporta, Vlada FBiH donijela je više štete nego koristi sportskim klubovima. Primjera radi, pomjeranje obaveze plaćanja poreza u budžet Federacije BiH je pomjereno na datum koji pada dan prije UEFA-inog roka za dostavljanje potvrde o izmirenim obavezama prema državi. Dakle, konsultacija s klubovima, koji trebaju predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH u međunarodnom takmičenju, bila je prijeko potreba, s obzirom na to da obaveze koje će dočekati klubove dan prije UEFA-inog roka predstavljaju veliki teret na već ugroženo poslovanje, zbog izostanka bilo kakve pomoći.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH apoluje na Vladu FBiH i nadležno Ministarstvo kulture i sporta, da poduzmu hitne mjere kako bi sačuvale sport u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kojem su okrenuli leđa i doveli do toga da je budućnost brojnih kolektiva, radnih mjesta i porodica ugrožena!

SPFBiH