Krajem protekle sedmice veći dio Bosne i Hercegovine zahvatile su obilne kišne padavine. S tim uvezi, posljednji fudbalski vikend donio je brojne poteškoće kada su u pitanju uvjeti za organizaciju utakmica.

Pozitivan je primjer utakmica 1. lige Federacije BiH između NK Travnik i FK Budućnost Banovići, gdje su službena lica zbog natopljenog terena pomjerila susret za 24 sata, kako bi se teren bio u boljem stanju. Ipak, svjedoci smo brojnih drugih utakmica, koje su se odigrale, iako nisu postojali uvjeti za igranje. Rezultat toga bili su susreti, koji su na momente više ličili na sportove koji se izvode u vodi, nego fudbal.

Primjeri za to su utakmica Premijer lige BiH između FK Radnik Bijeljina i FK Sarajevo, te utakmica Druge lige FBiH – Sjever, između Slavena iz Živinica i Mladost iz Malešića.

Uvjeti za odigravanje utakmica u različitim rangovima bh. fudbala propisani su u pravilima i službena lica ne mogu prekoračiti svoja ovlaštenja i donijeti odluku mimo istih, gdje štetu prije svega trpe igrači, čije zdravlje je izloženo povećanom riziku od povreda. Također, nemogućnost pomjeranja utakmica zbog “ispunjenih” TV termina ne može biti prihvatljivo obrazloženje zbog čega su se pojedini susreti odigrali, iako nisu postojali uvjeti.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH zaprimio je proteklog vikenda nekoliko informacija o utakmicama, za koje nije postojao minimum uvjeta za odigravanje, a koje su ipak odigrane na insistiranje prije svega službenih lica. Naša organizacija upoznati će međunarodna fudbalska tijela o tome, jer “dnevnice” za sudije i delegate ne mogu biti iznad zdravlja fudbalera!