Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini iznenađeno je zaprimio odluku Upravnog odbora FK „Olimpik“ Sarajevo o istupanju pomenutog kluba iz daljnjeg toka premijerligaškog takmičenja.

Poštujemo obrazloženje FK „Olimpik“ Sarajevo, te pravo njihovih upravnih struktura da odlučuju o budućnosti svog kluba, međutim, objava o istupanju iz Premijer lige BiH od šireg je značaja, te se moramo oglasiti povodom iste, kao zastupnici igrača u našoj državi.

Pozivamo Upravni odbor FK „Olimpik“ da preispita svoju odluku, te okončanju učešće u ovoj takmičarskoj sezoni na zelenom terenu. Javnost je itekako upoznata i svjesna ugroženosti integriteta i regularnosti Premijer lige BiH, međutim, klubovi moraju biti garant stabilnosti lige, boriti se za njenu budućnost, a nipošto donosi poteze, koji elitnom rangu bh. fudbala nanose štetu. Također, pozivamo da “Olimpik” odgovorno pristupi rješavanju i plaćanaju nastalih obaveza iz presuda i odluka organa NS/FSBiH, te da vode računa o obavezama prema igračima, stručnom štabu, trenerima omladinskih kategorija i radnoj zajednici.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini imao je do sada korektnu saradnju s rukovodstvom FK „Olimpik“ Sarajevo. U slučaju da “Olimpik” ne promijeni svoju odluku, u nadolazećim danima obaviti ćemo razgovore i sastanke, kako bi zaštili status i osigurali nastavak karijere fudbalera iz sadašnjeg igračkog pogona, a u skladu s daljnjim postupcima struktura “Olimpika” o budućnosti kluba, uraditi ćemo sve potrebne aktivnosti kako bi pomogli igračima da naplate svoja potraživanja.