Povodom nemilih dešavanja na utakmicama omladinskih selekcija NK “Bosna” Visoko i FK “Olimpik” Sarajevo, odigranih 9.5.2021. godine, Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini izdaje saopštenje za javnost.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini osuđuje ovaj događaj i sve slične na sportskim terenima, te smo negativno iznenađeni slikama i snimcima iz Visokog, koje su obilježili protekli vikend. Dodatno smo razočarani uzimajući u s obzirom na to da same utakmice nisu imale rezultatski značaj, te da je riječ o dva prijateljska kluba.

Opšta tuča, navodno je izazvana ponašanjem roditelja dječaka, fudbalera, izvan ograđenog dijela fudbalskog igrališta, ali učešće dječaka, omladinaca, budućih profesionalaca, koji trebaju biti primjer dobrog ponašanja i oličenje vrijednosti fudbalske igre, nema nikakvog opravdanja. Oni bi trebali biti ti, koji će smirivati strasti, a ne biti sudionici sukoba, u kojem je nekoliko osoba zadobilo fizičke povrede.

Nemilim scenama poput ovih nije mjesto na sportskim terenima, te pozivamo nadležne organe da kazne odgovorne za pomenuti događaj. Također, pozivamo i klubove, NK “Bosna” Visoko, te FK “Olimpik” da izvrše interne istrage o nemilom događaju i adekvatno kazne one, koji su svojim ponašanjem ugrozili sigurnost i povrijedili druge osobe.