Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić i predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera BiH, članice Svjetske unije fudbalera FIFPRO, održali su online sastanak u toku sedmice, na kojem su razgovarali o tekućim, sportskim temama, a naročito o statusu sarajevskih premijerligaša FK Sarajevo, FK Željezničar i FK Olimpik, uključujući i ženski fudbalski klub SFK 2000 Sarajevo.

S obzirom na posljedice globalne pandemije izazvane pojavom COVID-19 ugroženo je poslovanje sportskih kolektiva, a klubovi će imati priliku kroz Javni poziv radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta KS predložiti vlastite projekte. Predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera BiH istakli su važnost očuvanja radnih mjesta u sportu i garancije ugovorne stabilnosti između igrača i klubova.

Obje strane su se složile o bitnosti donošenja adekvatnog zakonskog rješenja za sport na Kantonalnom, ali i na Federalnom nivou, što bi sport, kao bitan stub društva, adekvatno uredio. Pored toga, razgovarano je i o izmjenama i dopunama poreskih zakona, koji po trenutnoj snazi otežavaju poslovanje sportskih klubova, te budućim, zajedničkim naučnim i stručnim aktivnostima.

Ministar Avdić, u potpunosti razumije potrebe sportskih kolektiva – premijerligaša, koji djeluju na prostoru  Kantona Sarajevu. Dijelimo slična razmišljanja u brojnim pogledima, kada su u pitanju zakonska rješenja i sama organizacija sporta. Kao organizacija koja se bavi pravnom zaštitom i statusnim unaprjeđenjem fudbalera, vjerujemo da ćemo u budućnosti s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo uraditi nekoliko korisnih aktivnosti za sportiste.”, kažu iz SFPBiH i dodaju:

“Želja nam je da u narednim godinama ugostimo naše kolege, predstavnike svih Evropskih Sindikata fudbalera upravo u Sarajevu, kroz organizaciju velikog stručnog kongresa, koji će okupiti veliki broj proslavljenih fudbalera, sportskih radnika, predstavnika međunarodnih sportskih organizacija i biti od velike važnosti za grad i razvoj sporta uopšte”.