S ciljem poboljšanja takmičenja Premijer lige Bosne i Hercegovine, Sindikat profesionalnih fudbalera BiH, obratio se prvobitno klubovima elitnog ranga bh. fudbala s inicijativom formiranja zasebnog komiteta za profesionalni fudbal.
Zamisao Sindikata jeste da Komitet za profesionalni fudbal predstavlja zasebno tijelo u NS/FS BiH čije bi formiranje predstavljanje pomak ka poboljšanju premijerligaškog takmičenja, a takva tijela postoje u brojnim, drugim evropskim zemljama koje nemaju Udruženje/ organizaciju koja predstavlja klubove i/ili predstavlja tijelo koje omogućava lakšu komunikaciju između domaćeg fudbalskog/nogometnog saveza i Udruženja/ organizacije klubova i Sindikata/ igrača.
Smatramo da bi formiranje jednog takvog komiteta moglo unaprijediti premijerligaško takmičenje, a naš prijedlog jeste da isto bude sastavljeno od 13 članova, od kojih 6 delegira NFSBiH, 6 premijerligaški klubovi, te 1 član delegiran od strane SPFBiH. Odluke u tom tijelu bi se donosile većinom (7 glasova potrebno za usvajanje odluke/ prijedloga), predsjedavajući se imenovao glasanjem na prvoj sjednici, a tijelo bi se bavilo isključivo usklađivanjem propisa, marketinškim, komercijalnim i komunikacijskim prijedlozima vezanim za profesionalni fudbal, odnosno Premijer ligu Bosne i Hercegovine.
Takvom strukturom komiteta za profesionalni fudbal, svi aspekti rada bi bili zadovoljeni, a usvojeni aktiv davali na usvajanje IO NS/ FS BiH. Također, formiranjem pomenutog komiteta, glas “klubova”, kao i glas “igrača” bi se čuo u bh. fudbalu, što je svakako, korak naprijed.
U proteklim danima, Sindikat je svoju inicijativu predstavio klubovima, a u saradnji s međunarodnim partnerima u narednim sedmicama ovaj prijedlog bit će dostavljen NS/FS BiH.