FIFPRO i FIFA potpisali su ugovor o suradnji kojim se odobrava aplikacija za tzv. pametne telefone pomoću koje će profesionalni fudbaleri moći anonimno prijaviti namještanje utakmica.

Aplikacija Red Button u potpunosti je u vlasništvu naše matične organizacije FIFPRO-a i dostupna je igračima putem nacionalnih Sindikata fudbalera. Nadovezuje se na postojeće povjerljive platforme koje je FIFA već prije uvela, kao i na druge mehanizme izvještavanja dostupne na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine predstaviti će ovu aplikaciju svojim članovima u nadolazećim terenskim posjetama, te izvršiti njihovu edukaciju, kako bi se zajedno borili protiv ovih destruktivnih pojava po bh. fudbal. 

Mogućnost anonimnog prijavljivanja namještanja utakmica pomoći će u zaštiti profesionalnih fudbalera zabrinutih zbog mogućih posljedica za njihovu karijeru i osobnu sigurnost. Aplikacija osigurava da na pametnim telefonima prijavitelja ne ostane ikakav trag o poslanoj prijavi. Također, daje mogućnost igračima ostaviti svoje kontakt informacije kako bi ih istražitelji mogli povjerljivo kontaktirati. Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine ovu aktivnost na području naše države realizuje u saradnji s sigurnosnim agencijama i službama.

Prema Europolu nogomet je sport koji je najčešće na meti međunarodnog organiziranog kriminala. U nedavnom izvještaju navodi se da organizirani kriminal koristi cijeli niz različitih pristupa kako bi se pokušao infiltrirati u nogomet. Red Button napravljen je u suradnji s finskim fudbalskim sindikatom i vladom te je prema nedavnom istraživanju rangirana na najvišem mjestu od 20 whistle-blower aplikacija u međunarodnom sportu prema izvješću Univerziteta u Liverpoolu.