Ženski fudbal zabilježio je izvanredan rast u proteklih deset godina. A, taj progres mora biti usmjeren kroz odgovarajuće okvir, s namjerom zaštite igračice i osiguranja dugoročnosti i stabilnosti njihovih karijera.

U tom kontekstu, FIFA je predstavila izmjene Pravilnika o statusu i transferu igrača (RTSP), koji reguliše minimalne uvjete rada za igračice. Imajući to u vidu, fokus je stavljen na period porodiljskog odsustva, s odobrenjem minimalnih uvjeta rada, koje će na svjetskom nivou donijeti potrebnu stabilnost za fudbalerke. Ključne izmjene;

Obavezna naknada (Član 18, paragraf 7 RSTP) – Fudbalerke su u prilici zatražiti najmanje plaćeno odsustvo za vrijeme porodiljskog perioda u trajanju 14 sedmica, te 8 sedmica nakon poroda, a za vrijeme tog perioda i trajanja ugovora, klubovi su obavezni plaćati 2/3 ugovorene plate.

Povratak na posao (Član 18 RSTP) – Igračice imaju pravo da se vrate na posao, na zeleni teren, nakon porodiljskog odsustva. Klubovi su u obavezi da izvrše reintegraciju svojih igračica i osiguraju adekvatnu medicinsku zaštitu. Klubovi su dužni, u skladu s domaćim propisima, osigurati odgovarajuću prostoriju za dojenje.

Registracija (Član 6, paragraf 1 RTSP) – Klubovi su u prilici registrirati igračice i nakon prelaznog roka, kako bi nadomjestili izostanak igračice ili njih više zbog porodiljskog odsustva.

Zaštita za vrijeme trudnoće (Član 18 RSTP) – Igračicama je ostavljena mogućnost da zatraže nezavisno liječničko mišljenje u slučaju potrebe.

Posebna zaštita za otkazivanje radnog odnosa (Član 18 RSTP) – Nijedna igračica ne bi trebala biti stavljena u nepovoljan položaj zbog svoje trudnoće. Jednostrani raskidi ugovora s fudbalerkama zbog odsustva uslijed trudnoće smatrat će se kršenjem njihovih prava, te će klubovi snositi sankcije u vidu naknade štete.

Svjetska unija fudbalera, FIFPRO, pozdravila je donošenje ovih pravila, koja će u značajnom obimu promijeniti profesionalne karijere igračica širom svijeta.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini se zalaže za poboljšanje okvira igranja za fudbalerke u domaćim, ligaškim takmičenjima. Trenutno, elitni rang bh. fudbala za žene nije profesionalan, niti amaterski, odnosno ugovorni odnosi između klubova i igračica ne predstavljaju uvjet za registracije. Naša organizacija se zalaže za postepeno uvođenje ugovornih odnosa u ženski fudbal unutar granica BiH, kako bi s jedne strane klubovi imali priliku da se prilagode na takav odnos i svoje obaveze, a s druge strane kako bi igračice postale ravnopravne radnice i imale priliku zaštiti svoja prava, odnosno otkloniti sve prepreke u razvoju njihovih sportskih karijera. U saradnji s našom matičnom organizacijom – FIFPRO, trenutno radimo na obuhvatnom planu razvoja ženskog fudbala unutar granica Bosne i Hercegovine, o kojem ćemo uskoro informisati javnost, te se kroz dijalog s odgovornima boriti za realizaciju istog.