Institut Johan Cruyff dodaje Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine (SPFBiH) u svoju mrežu partnera kako bi svim svojim sportašima i osoblju olakšao akademsku obuku u sportskom menadžmentu.

Potaknut svojom vjernom misijom da doprinese profesionalizaciji sportske industrije, Johan Cruyff Institut otvara vrata profesionalnoj budućnosti sportaša SPFBiH nakon potpisivanja sporazuma, koji će svim igračima i osoblju sindikata omogućiti značajan popust na akademske programe iz sportskog menadžmenta, sportskog marketinga i sponzorstva, poslovanja i treniranja u organizaciji Instituta Johan Cruyff.

Ovaj sporazum otvara niz mogućnosti za dvije organizacije u vidu suradnje u akademskim aktivnostima, webinarima, studijama, slučajeva ili posjetama, kao i mogućnost nekoliko pripravničkih mjesta u SPFBiH za studente Instituta Johan Cruyff, ovisno o njihovoj dostupnosti.

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine osnovan je prije gotovo pet godina i već predstavlja više od 600 sportaša iz cijele države. Bila je to zamisao sada umirovljenog fudbalera Aldina Džidića, a organizacija je stvorena u svrhu zaštite profesionalnih, radnih, ekonomskih i socijalnih prava elitnih nogometaša zemlje, kao i pružanje usluga profesionalnog usmjeravanja, između ostalih aktivnosti. SPFBiH  član je organizacije FIFPro, međunarodne unije fudbalera, koja štiti njihova prava i interese na svjetskom nivou.

Što se tiče Sindikata, komentirali su da “mogućnosti za obrazovanje i pripremu za život nakon profesionalne karijere od velike važnosti za igrače. Zbog toga smo sretni i ponosni što smo potpisali ugovor o suradnji s Institutom Johan Cruyff , jedna od vodećih svjetskih institucija u obrazovanju za sportski menadžment. Radujemo se ovoj suradnji i razmjeni znanja i iskustava, jer iskreno vjerujemo da će programi ove institucije biti od koristi našim članovima.”

Cristina Palés, direktorica marketinga Instituta Johan Cruyff, istaknula je da “stvaranje saveza sa SPFBiH znači promicanje treninga sportskog menadžmenta među nogometašima u Bosni i Hercegovini koji teže budućnosti u svijetu sporta i pružiti im mogućnosti za profesionalni razvoj. Mi uvjereni smo u obostranu korist ove suradnje i vjerujemo da će to biti izvrsna prilika za rast i razvoj sportskog sektora u zemlji.”

Više informacija o programima edukacije prenijeti ćemo u narednom periodu, a posjetite i JCI web stranicu – https://johancruyffinstitute.com/en/