Svjesni da mentalno zdravlje nije tema o kojoj se rado govori i da je u našem društvu još uvijek zastupljena kao tabu tema, odlučili smo organizirati ovu konferenciju i govoriti upravo o utjecaju sporta na psihofizičko zdravlje.

Ovom konferencijom govorili smo javno o važnosti mentalnog zdravlja, ali na pozitivan način, iskreno, otvoreno, bez straha od osuđivanja, bez zadrške. Želimo skinuti stigmu i potaknuti sportaše da govore javno o ovakvim problemima, a ne da ih drže u sebi boreći se sa samim sobom jer se tako samo stječe dojam da nogometaši i ini sportaši nemaju sličnih problema ili pak da o njima šute.

Živimo u vremenu kad smo profesionalno pod velikim prititskom, svaki naš sportski uspjeh pod povećalom je javnosti, a često i sami sebi postavljamo previsoke ciljeve i zahtjeve. Uspjeh u sportu, ali i u bilo kojoj profesiji ne dolazi preko noći, za njega nije zaslužan samo talent, već i uporan rad, trud, odricanje i jačanje naše volje da budemo bolji i u krajnjoj liniji, najbolji.

Konferencija je započela izlaganjem Doc.dr.sc. Tomislava Madžara, predsjedničinog savjetnika za sport i zdravstvo na temu: Psihološki čimbenici kod sportskih ozljeda, s akcentiranjem na UEFA-ine podatke studije o ozljedama kod sportaša.

Sportski psiholog Amir Zulić predstavio je temu: Psihološka priprema sportaša – što je to i za koga?, na način da je približio psihologiju sporta i naglasio koliko je sve veća važnost, kao i nužnost uključivanja psihologa u rad sportskih klubova i saveza.
Psiholog Igor Čerenšek predstavio je mentalni trening govoreći na temu: Važnost mentalnog treninga za vrijeme i nakon karijere sportaša, objasnio je mentalni trening kao metodu koju provodi sa sportašima i koji takvim načinom pripreme postižu najbolje rezultate.

Drugi dio konferencije bio je posvećen fizičkom zdravlju i ozljedama. Tako je Doc.dr.sc. Damir Hudetz, dr.med. specijalist ortopedije svoje predavanje izlagao na temu: Može li hrskavica okončati karijeru nogometaša? Dr. Hudetz je predstavio novu metodu liječenja oštećenja hrskavice na način da se uzimanjem hrskavice iz nosa i umjetno stvorenim tkivom reparira hrskavično oštećenje, a iz osobnog iskustva, govorio je i Ante Mitrović, profesionalni nogometaš koji je svoju karijeru morao okončati upravo zbog oštećenja hrskavice i bolovima u koljenu, a koji je ujedno i dio kliničke studije koja Hrvatsku smješta u sam vrh jer se ovakvi zahvati obavljuju tek još u Švicarskoj.

Konferencija je završila panel raspravom kojom je uspješno moderirao Gordan Kožulj.

Cilj konferencije je bio da se ne smije dozvoliti da se zanemari niti fizičko niti mentalno zdravlje sportaša.