Dana 21.5.2021. godine sarajevski Premijerligaš FK “Olimpik” donio je odluku o napuštanju Premijer lige BiH. Već idući dan, predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini održali su sastanak s igračima prvog tima ovog kluba, te članovima stručnog štaba.
Deset dana nakon odluke Kluba, želimo informirati javnost o realiziranim aktivnostima vezano za naše članove.
Dogovoreni su sporazumni raskidi saradnje između FK “Olimpik” i 23 igrača, koji su ugovorom bili vezani za klub. Osim pomenutih fudbalera, još četiri igrača bili su članovi prvog tima. Od toga, dvojica su bili na posudbi, te nemaju financijskih potraživanja, a druga dvojica su strani državljani, te je SPFBiH pokrenuo međunarodne procese kako bi se utvrdili iznosi njihovih dugovanja i riješili ugovorni statusi.
Sporazumni raskidi saradnje sa 23 igrača dogovoreni su na pune iznose njihovih dugovanja, a naša organizacija pronašla je načina kako da osigura isplatu potraživanja igračima, što će se, vjerujemo, realizirati u nadolazećim mjesecima.
Igrači su jučer započeli proces potpisivanja sporazumnih raskida, podizanja ispisnica, te su slobodni u potrazi za novim angažmanom već od nadolazećeg ljetnog, registracionog perioda.
Moramo istaći korektan odnos rukovodstva FK “Olimpik” u ovom zahtjevom procesu zbrinjavanja statusa i papirologije za veliki broj igrača, koji će biti okončan u toku ove sedmice.
Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini poziva i druge igrače, trenere i igračice da nam se obrate kada se zadese u statusnom problemu.