Sindikat Profesionalnih Fudbalera u Bosni i Hercegovini ovim saopštenjem želi dodatno pojasniti bh. sportskoj javnosti prednosti i mogućnosti koje domaćem fudbalu nudi pokretanje Udruženja klubova Premijer lige BiH, s aspekta položaja igrača i samog takmičenja uopće. Naša organizacija u potpunosti podržava tu inicijativu, te smo u proteklom periodu ponudili pravne kapacitete Sindikata Profesionalnih Fudbalera u BiH kao pomoć i podršku ka formiranju tog Udruženja, što je proizvelo odobrenje velikog broja klubova.

Udruženja premijerligaških klubova zasigurno bi otvorilo brojne mogućnosti za same klubove i domaće takmičenje. S obzirom na višegodišnje stagnacije u različitim segmentima samog takmičenja, Udruženje bi moglo ponuditi dugoročnu profitabilnost takmičenja i znatno bolji položaj svih sudionika u istom. Prije svega tu mislimo na aspekt komercijalizacije TV prijenosa lige, te druge komercijalne aktivnosti, koje do sada nisu u potpunosti realizirane ili ispitane uopće. Zapravo, mi danas ne znamo kolika je tržišna vrijednost proizvoda “Premijer lige BiH”. Kvalitetnim marketinškim i komunikacijskim strategijama brojna tržišta se mogu osvojiti, a prihodi od istih adekvatno ulagati u različite projekte Udruženja. Takva organizacija mogla bi napraviti značajno bolji kalendar takmičenja, te odrediti primamljivije termine odigravanja susreta. Premijer liga BiH u “Prime Time-u”, žasto da ne?

Kada je riječ o pravilima samog takmičenja i organizacije fudbala u bh. uopće, Udruženje premijerligaša imalo bi znatno veću snagu u implementaciji FIFA-inih pravila u cijelosti u bh. fudbal. Pri tome mislimo na proces licenciranja Klubova. Ista pravila moraju važiti za sve. Također, bitno je spomenuti i pravilnike koji regulišu samo premijerligaško takmičenje, odnosno sistem takmičenja, hoće li biti 10, 12 ili druga brojka klubova u elitnom rangu i hoće li se igrati “trokružno”, “četverokružno” ili slično moglo bi određivati Udruženje premijerligaša. Organizacija klubova imala bi mogućnost uvođenja “Super Kupa”, te organizacije istog, kao dodatne fudbalske utakmice, koja se već dugi niz godina ne igra u domaćem fudbalu, a mogla bi biti idealna prilika za dodatnu promociju samog takmičenja uoči početka svake nove sezone.

Registracioni periodi za igrače (prelazni rokovi) nisu usklađeni s međunarodnim kalendarima i jasno pozicionirani ka određenim tržištima, što je strateško pitanje. Udruženje premijerligaša moglo bi regulirati termina otvaranja i zatvaranja registracionih perioda u zimskom i ljetnom periodu, te čak uvoditi i izvanredne rokove za registraciju u slučaju iznenadnih okolnosti po određene klubove poput povreda i slično.

Image may contain: 2 people, people playing sport, people standing and outdoor

Formiranjem zasebnih službi i antikoruptivnih timova Udruženje premijerligaša moglo bi značajno poboljšati integritet samog takmičenja i ugasiti sve vanjske faktore, koji nastoje urušiti takmičenje. S aspekta modernizacije fudbala u BiH, Udruženje premijerligaša imalo bi prostora za isprobavanje različitih inovacija u sportskoj tehnologiji, poput praćenja performansi igrača, stvaranje statističkih baza podataka i dodatnih medicinskih kontrola. Vremenom, Udruženje premijerligaša moglo bi osnovati i sestrinske organizacije. Zbog čega “Premijer liga BiH Internacional” ne bi promovirala bh. fudbal i van granica Bosne i Hercegovine, “Premijer liga BiH Travel” organizirala turističke ponude za najinteresantnije bh. utakmice i derbija, a “Premijer liga BiH Medical” uvodila jasne medicinske kriterije za zdravstvenu zaštitu fudbalera?

Kada je riječ položaju fudbalera formiranjem Udruženja premijerligaša stekli bi se uvjeti za formiranje Arbitražnog suda u ovom sportu. Trenutni sudski sistem u bh. fudbalu ne ispunjava minimum propisanih pravila od strane FIFA-e, te je u konačnici i upitno da li je kao takav legalan. Udruženje premijerligaša, kao u potpunosti nezavisna organizacija, koja je u istoj ravni s ključnim interesnim organizacijama, Nogometnim Savezom BiH i Sindikatom Profesionalnih Fudbalera u BiH, formiralo bi, u skladu s FIFA-inim pravilima i cirkularom no.1010 od 20. decembra 2005. godine, Arbitražni sud, koji bi ispunjavao ključne kriterije, kao što su jednostakost u zastupanju (isti broj arbitara delegirani od strane klubova i organizacije koju prepoznaje FIFPRO – SPFBiH), pravo na pošteno suđenje, princip prava na glas, princip jednakog ophođenja , te pravo odgovaranja i komentarisanja žalbi ili priložene dokumentacije druge strane unutar procesa. U skladu s FIFA-nim pravilima u arbitražnim sud bilo bi delegirano 3-10 arbitara od Udruženja klubova te države, te 3-10 arbitara od organizacije koju prepoznaje FIFPRO (Svjetski sindikat fudbalera) u toj državi, a predsjedavajućeg i zamjenika moraju odobriti sve tri interesne skupine (Savez, Udruženje Klubova, Sindikat) i samo s takvim sudom bi u konačnici prestao izuzetno snažan utjecaj kantonalnih Saveza u bh. fudbalu, koji su nerijetko vođeni ili pod kontrolom lokalnih moćnika.

Osim uvođenja sistema arbitraže, formiranje Udruženja premijerligaša otvorilo bi značajnu mogućnost da se dogovori i potpiše kolektivni ugovor između svih zainteresiranih skupina, odnosno organizacija, te u cijelosti reguliše radno-pravni odnos na relaciji Klubovi-Igrači i napravi značajan, historijski iskorak u tom polju, kojeg naša organizacija priželjkuje.

Na kraju ovog Saopštenja, u kojem prenosimo samo dio mogućnosti koje bi pružilo formiranje Udruženja premijerligaša, želimo ponovo istaći važnost formiranja takve organizacije i pružiti punu podršku Klubovima na tom putu.

Image may contain: 1 person, playing a sport and outdoor