Evropska fudbalska asocijacija (UEFA), FIFPro Evropa, Evropska asocijacija klubova (ECA), Asocijacija evropskih liga (EL) potpisali su 17.marta rezoluciju kojom se usmjerava zajednički odgovor evropske fudbalske porodice izazovima i uticaju širenja COVID-19 virusa na evropski fudbal. Tekst Rezolucije prenosimo integralno:

REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19) NA TAKMIČENJA

1. UEFA je održala hitnu video konferenciju sa predstavnicima Evropske klupske asocijacije (ECA), Asocijacije evropskih liga i FIFPro Evropa (u daljem tekstu „Stranke“) kako bi zajednički, kao grupa, razgovarali o jedinstvenom setu okolnosti sa kojim se suočava evropski fudbal kao rezultatu globalne svjetske krize izazvane COVID-19 pandemijom i kako bi diskutovali o razumnim rješenjima za evropsku fudbalsku porodicu i načinima borbe sa ovom uznemirujućom, izazovnom i situacijom bez presedana.

2. Dužnost stranaka, koje su predstavnici najvažnijih fudbalskih organizacija u Evropi, je da odgovorno vode razvoj zajedničkog evropskog pristupa odgovoru globalnoj pandemiji koja je dovela do suspenzije svih većih takmičenja u Evropi.

3. Imajući ovo u vidu, pri čemu ponavljaju fundamentalnu posvećenost zaštiti zdravlja, bezbjednosti i dobrobiti igrača, klubova, navijača, zvaničnika, osoblja i šire fudbalske zajednice, Stranke su diskutovale i jednoglasno dogovorile principe plana koji se odnosi na sezonu 2019/2020.

4. Principi su sljedeći:

Nacionalna takmičenja
– Baraž mečevi za plasman na završni turnir UEFA EURO 2020 koji su trebali da se odigraju u martu 2020. godine biće odloženi do junskog termina za odigravanje međunarodnih utakmica. Ova odluka podložna je razmatranju u odnosu na situaciju.

– Finalni turnir UEFA EURO 2020 koji je trebao da se odigra od 12. juna do 12. jula 2020. godine odgodiće se za period od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Na ovaj način će se pomoći da EURO 2020 biti velika proslava fudbala za sve navijače širom kontinenta.

– Za mečeve trećeg i četvrtog kola evropskih kvalifikacija (SP Katar 2022) koji po rasporedu treba da se odgiraju u junu 2021. godine biće određeni novi termini odgiravanja.

– Klubovi će osloboditi igrače nacionalnih selekcija za sve nove termine.

Za klupska takmičenja:

– Posvećenost da se sva nacionalna i evropska klupska takmičenja završe do kraja tekuće sezone – najkasnije do 30. juna 2020. godine, ukoliko se poboljša situacija i nastavak takmičenja, uz dovoljan oprez, bude prikladan.

– Moguće ograničenje ili odustajanje od ekskluzivnih termina u kalendaru, što će moguće rezultirati zakazivanjem mečeva nacionalnih šampionata sredinom sedmice (vanredna kola) kao i zakazivanje mečeva UEFA klupskih takmičenja tokom vikenda.

– Moguće prilagođavanje kvalifikacionih mečeva za UEFA Ligu šampiona i UEFA Evropa ligu u sezoni 2020/21 uslijed kasnog završetka sezona 2019/20, na primjer nakon 30. juna.

Radne grupe

– Radna grupa sastavljena od predstavnika UEFA, liga i klubova hitno će se uspostaviti kako bi se ispitale relevantne stvari vezane za kalendar takmičenja i pronašla rješenja koja će omogućiti nastavak i/ili zaključenje tekuće sezone na usklađen način.

– Druga radna grupa sastavljena od predstavnika UEFA-e, liga, klubova i igrača biće uspostavljena u daljoj fazi kako bi se procijenio ekonomski, finansijski i regulatorni uticaj pojave COVID-19 i koja će predložiti mjere koje će pomoći ublažavanje posljedica pandemije.

5. Stranke su uvjerene da ovaj krizni plan predstavlja najbolji kurs akcije u ovom trenutku. Plan uzima u obzir savjete međunarodnih zdravstvenih eksperata kao i restriktivne mjere izdate od strane nacionalnih vlada i lokalnih vlasti. Takođe, plan omogućava fleksibilnost, koliko to događaji opravdavaju, sa nadom da će nastaviti igranje pred navijačima širom Evrope čim to bude primjereno i razumno, tako da se aktuelna sportska sezona može završiti.

6. Stranke će nastaviti sa velikom pažnjom da prate situaciju na dnevnoj osnovi i da ohrabruju širu fudbalsku zajednicu da preduzima razumne mjere opreza.

7. Završno, Stranke žele da naglase da su njihove misli sa svim pojedincima i zajednicama koje su pogođene COVID-19.


Potpisnici rezolucije:

Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA
Andrea Anjeli, predsjednik ECA
Lars Krister Olson, predsjednik EL
Bobi Barns, predsjednik FIFPro Evropa